Search
Close this search box.

ПОДРШКА ПОВЕЋАЊУ НАТАЛИТЕТА СТАЛНИ ПРИОРИТЕТ ВЛАСТИ

Подршка наталитету један је од сталних приоритета општине Фоча, а само у протекле три године за ове намјене из општинског буџета је кроз различите видове помоћи издвојено 75 000 марака.

Политика повећања наталитета захтјева озбиљне мјере, каже начелник општине Фоча Радисав Машић и као један од механизама наводи подршку општине брачним паровима који се опредијеле за вјештачку оплодњу.

– То је једна од новина које смо увели и настојимо да кроз средства у буџету која сваке године планирамо помогнемо оним брачним паровима који се одлуче за вантјелесну оплодњу. Средства из тог фонда у протекле три године користило је 14 брачних парова-рекао је Машић.

За свако новорођено дијете у породици у којој родитељи нису запослени општина из буџета издваја по 1 000 марака.

-Исти износ добије и свако трећерођено и свако наредно дијете, без обзира да ли су родитељи запослени-додао је Машић.

Начелник Машић подсјећа да је додјела златника прворођеној беби у новој години још једна од пракси коју је увела актуелна власт.

-Златник је ове године уручен на Светосавској академији дјечаку Лазару Марићу који је рођен 11. jануара и четврто је дијете Миладинке и Драгана Марића.  То је наша симболична помоћ и доказ бриге о повећању наталитета и пружање подршке вишечланим породицама. Праксу подршке наталитету кроз поменуте и друге видове помоћи општина ће наставти и у овој години уз настојање да то постане стални облик помоћи и буџетска ставка која ће се, сразмјерно повећању буџета, сваке године повећавати-казао је Машић.

 

Поделите: