Search
Close this search box.

У ФОЧИ УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ “ПОМОЋ ЗА САМОПОМОЋ”: MЛАДИ СТЕКЛИ РАДНА ИСКУСТВА

 

Начелник општине Фоча Радисав Машић и представници Њемачке амбасаде у БиХ уручили су данас сертификате корисницима програма “Помоћ за самопомоћ” који су у протеклих шест мјесеци накнадним усавршавањем код локалних послодаваца стекли квалификације које ће им помоћи да лакше дођу до посла.

20151222_095055

Посао је био намијењен за младе од 18 до 35 година који су без запослења, а пројекат су спровели сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча.

Деветнаестогодишњи Миле Шкипина један је од осморо младих Фочака који је захваљујући пројекту, након завршене Средње трговачке школе, добио прво шестомјесечно запосљење у предузећу за дрвопрераду “Рудежа” у Индустријској зони Брод на Дрини.

SKIPINA

Исказани труд и рад, Шкипини су најбоља препорука за останак на послу и након завршетка програма.

-Од маја до октобра сам радио, а ево већ два мјесеца радим након што је завршен пројекат. Очекујем да останем-рекао је Шкипина.

POSJETA RUDEZA

Његовим радом задовољан и послодавац. Власник предузећа доо “Рудежа” Зоран Томовић деветнаестогодишњем младићу обећава и даљи ангажман.

-Један је од бољих радника и сигурно ће остати и догодине да ради, првенствено што је добар радник, поштен и вриједан-задовољан је Томовић.

PROGRES 1

Општина Фоча већ четири године у сарадњи са њемачком фондацијом “Крила наде” и Удружењем “Прогрес” из Сарајева спроводи овај пројекат, чији је циљ да се младима омогући што већа конкурентност на тржишту рада.

-Кроз овај пројекат је за све ове године прошло 32 младих који су углавном из социјалних категорија и за све њих ово је био значајан корак јер су стекли знања и искуства, а оно што је најважније је што је 50 одсто њих остало и даље да ради, на стално или на одређено вријеме. Пројекат је дао свој пуни ефекат, чиме смо ми веома задовољни-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

MLADI PROGRES

За посао осморо младих у овој години општина Фоча, Удружење „Прогрес“ из Сарајева и локални послодавци обезбиједили су око 30 000 марака. Наставак пројекта најављују и за наредну годину.

-Општина Фоча је већ исказала спремност да издвоји одређена средства и у наредној години, тако да ћемо и догодине за осам младих људи омогућити прво засполење-рекао је Елвир Чаушевић, координатор пројекта испред Удружења “Прогрес”.

PROGRES 2

Сузан Матис, референт Одјељења за привреду при Амбасади Њермачке у БиХ позитивно је оцијенила спровођење пројекта.

-Прије пар седмица смо предали препоруку да Њемачка Влада настави подржавати овај пројекат-рекла је Матис. У пројекту “Помоћ за самопомоћ, који се реализује у девет регија у БиХ, на подручју Фоче седам јавних установа и приватних предузећа учествовали су као послодавци.

Поделите: