Search
Close this search box.

ТРИНАЕСТ КОРИСНИКА ДОБИЛО САДНИЦЕ МАЛИНА И СИСТЕМЕ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ: МАЛИНАРСТВО ПРЕОВЛАЂУЈУЋА ПОЉОПРИВРЕДНА ДЈЕЛАТНОСТ

 

По двије хиљаде садница малина сорта „микер“ и „полка“ и комплетне системе за наводњавање „кап по кап“ добило је данас 13 узгајивача овог јагодичаствог воћа са подручја општине Фоча.

Вриједност ове донације коју је обезбиједила хуманитарна организација Оксфам уз учешће општине Фоча је око 35 000 марака.

maline 5

Саднице малине добио је и Горан Вуковић из фочанског села Брусна.

-Посадићу два дунума малина , видим да људи имају корист од узгоја, па бих да пробам, ако буде ишло добро, планирам да проширујем производњу-рекао је Вуковић.

maline

Производњу малина прошириће и Александар Ивановић, који се узгојем овог воћа бави неколико година у селу Јелеч.

-Добио сам саднице за два дунума земље и комплетан систем за наводњавање, а поред овог што сам добио планирам да уложим још својих средстава за додатна два дунума, тако да би то било неко озбиљније бављење овим бизнисом који је у експанзији-каже Вуковић.

Посљедњих година на подручју општине Фоча малине постају скоро преовлађујућа пољопривредна култура. Заинтересованим узгајивачима не изостаје ни помоћ општине.

-Ми смо подржали овај пројекат учешћем са 3 500 марака, а са 30 000 марака подржаћемо и још један пројекат за седам дана који спроводимо са УНДП-ем, који ће обезбиједити 40 пакета садница по два дунума, тако да ћемо ми на подручју општине већ на прољеће имати око 400 000 садница што је позамашна бројка. И у буџету за наредну годину планираћемо иста та средства за подршку малинарству-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

maline 2

Дарко Вујовић, представник организације Оксфам каже да је ова донација дио пројекта који проводи ИФАД у девет општине РС и БиХ.

-Ријеч је о пројекту помоћи приступу тржишту малих фармера чија је укупна вријeдност  1 200 000 марака, а учешће Оксфама је 30 одсто-појаснио је Вујовић.

Он је додао да је од истог донатора, али кроз пројекат енергетске ефикасности, фочанска Земљорадничка задруга „Еко“ добила хладњачу за малине у вриједности од 12 000 марака чију набавку су суфинасирале и задруга и општина Фоча. Хладњача ће узгајивачима омогућити складиштење и гарантовани откуп.

-Обавезе свих корисника који су добили саднице је да у потпуности свој род предају задрузи, а ми ћемо омогућити сигуран пласман, тржишне цијене малине, савјетодавне услуге и помоћ при подизању нових засада. Такође су дужни да кроз двије до три године кроз производњу врате 50 одсто износа  вриједности пакета помоћи-рекла је Весна Рашевић, директорица „Еко“ задруге Фоча.

maline 4

Од 13 корисника једанаест ће малину засадити на два дунума, а два корисника су подијелила један пакет, па ће засадити површину од по једног дунума.

Поделите: