Search
Close this search box.

БЛАЖЕНОПОЧИВШИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ИСТОРИЈСКА ЛИЧНОСТ О КОЈОЈ ЋЕ ГОВОРИТИ И УЧИТИ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Митрополит Николај је историјска личност и црквена и народна историја имаће о њему шта да кажу, а нарочитио историја српске црквене просвјете којој је посветио сво своје црквено-монашко и епископско служење.

Истакнуто је ово на комеморативној сједници поводом упокојења Митрополита Дабробосанског Николаја, која је одржана данас у организацији Средње богословске школе и Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки” у фочанском школском и духовном комплексу Велечево.

Фоча - сједница сјећања

Оно што историја неће моћи да забиљежи о блаженопочившем митрополиту Николају, према ријечима Милана Радуловића, професора Богословског факултета у Фочи и бившег министра вјера у Влади Србије, јесте његов домаћински и очински однос према колегама, савременицима, ђацима, роду и народу.

-Познавали смо једног једноставног човјека, домаћина који се стара да је свако чељаде утопљено, нахрањено, али и да напредује и у знању и науци, да свако зна гдје му је мјесто и да поштује ред-казао је Радуловић.

davidovic

У најтежим временима стварања Републике Српске, са упокојеним митрополитом Николајем блиско је сарађивао и радио на изградњи српске државе и цркве на простору БиХ, тадашњи министар вјера у Влади РС, Драган Давидовић, који је данас директор Републичког секретаријата за вјере.

-Тежина времена у којима смо тада живјели даје слику и свјетло вриједности дјела и личности упокојеног митрополита. Онај ко схвата та времена од 1991.до 1995. године, па и послије Дејтона схвата колико је он био велики човјек, који је неуморно радио на пољу вјеронауке, просвјете, а овде је утемељио и Богословију и Богословски факултет. Увијек нас је упозоравао да не смијемо бити зли, да не смијемо да се осрамотимо и да Српска црква и Њен народ мора из тешких времена да изађе свијетла образа, и изашли смо-казао је Давидовић.

masic

Немјерљив допринос блаженопочивши митрополиот Николај дао је развоју цијеле Републике Српске, а нарочито општини Фоча.

-Везао се за Фочу и захваљујући Њему ми данас овде, једини у РС, имамо два духовна заводаи храмове. То што га зовемо наш митрополит најбољи је доказ колико смога присно доживљавали, а он је био човјек којем смо вјеровали,који нас је својим савјетима бодрио и водио и који је у оним оскудним временима знао да нађе пут и рјешење за све проблеме и потешкоће-рекао је Машић.

sjednica III

Велики човјек, духовник, просвјетитељ и обновитељ, митрополит Николај, велики траг оставио је у области просвјете и образовања и заувијек ће остати у срцима и младих и старих генерација.

-За Његовог времена доста је урађено у области образовања, један је од најзаслужнијих за развој факултета, школа, доста пажње се у његово вријеме посвећивало здрављу дјеце, бринуло се о дјеци која су овде студирала. Сви ми смо дубоко ожалошћени, а истовремено дубоко захвални на свему ономе што је урадио и трудићемо се да нашим поступцима оправдамо све урађено-рекао је Дејан Бокоњић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву.

20151029_125816

Комеморативној сједници поводом упокојења митрополита Николаја присуствовао је владика Захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије Дабробосанске, Григорије.

Предсједник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” Момчило Крајичник постхумно је додијелио призање ове асоцијације “Октобарска споменица 1991. године” митрополиту Николају, које је примио владика захумско-херцеговачки Григорије, који је, такође, награђен истим признањем.

Митрополит Николај, који се упокојио у уторак вече у Универзитетској болници у Фочи у 88.години, биће сахрањен сутра у манастиру у Добруну.

Поделите: