Search
Close this search box.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПОКРОВСКИ САБОР У ФОЧИ: ПЈЕСМА ЧУВА ОБИЧАЈЕ, НАРОД И ДРЖАВУ

Нису лака времена, али запјевати се увијек може-ово је само једна од крилатица данашњег Покровског сабора који је у Фочи испред храма Светог Саве окупио бројне изворне групе из РС, Србије и Црне Горе.

sabor pokrov 2

Традиционални Покровски сабор прилика је да српски народ покаже своје умјеће и како се чува традиција. Посебно радује учешће бројне омладине који кроз пјесму и игру његују српски културолошки идентитет.

-Пјесма нас је одржала, њојзи хвала. Пјесмом чувамо наше обичаје, традицију. Ми долазимо из Србије, побједници смо „Шљивика“ серијала Радио телевизије Србије, а овде смо већ били више пута. Свака част организаторима и треба да се окупљамо, како бисмо сачували изворну баштину. Република Српскаима најјаче фестивале, на којима се дружимо, упознајемо и размјењујемо искуства, одржавамо нераскидиве везе-каже Драго Остојић, члан изворне групе „Јабука“ из општине Пријепоље.

sabor pokrov 3

Своје стваралаштво представило је и КУД „Невесиње“ из истоимене општине у РС.

-Ту смо са пјевачком групом коај броји десет чланова. Тешко је чувати традицију у овим послијератним временима, а чувајући традицију сачуваћемо и државу и све остало-повикује Бранислав Милановић, члан КУД-а „Невесиње“.

Изузетне вокалне способности показала је и женска изворна група КУД-а „Извор“ из Чајнича.

-Волимо Фочу, волимо оваква окупљања, радо долазимо и долазићемо увијек-каже Ранка Караџић, чланица групе.

sabor pokrov 1

Традиционални Покровски сабор у порти храма Светог Саве организовала је Црквена општина фочанска у сарадњи са општином Фоча и пјевачким друштвом „Плави невени“.

-Цијели простор РС, али и Србије и Црне Горе данас је у Фочи. Већ три године његујемо оваква окупљања, која ће, надамо се, наредне године добити и такмичарску димензију-истакао је Љубиша Симовић, предсједник пјевачког друштва „Плави невени“.

На стотине учесника црквено-народног сабора у Фочи продефиловали су улицама града и изазвали пажњу и аплаузе грађана.

Поделите: