Search
Close this search box.

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ ВРИЈЕДНИ ВИШЕ ОД ДЕСЕТ МИЛИОНА ЕВРА

 

Обнова водовода, жељезног моста на Дрини, стамбено збрињавање борачких категорија и расељених лица, најважнији су инфраструктурни пројекти Фоче чија вриједност премашује десет милиона евра, а које ова локална заједница проводи у сарадњи са Владом РС и министарствима БиХ.

Studentski-dom-u-Foci-610x366

Међу значајним пројектима који су приведени крају у Фочи су и завршетак студентског дома и нове зграде Богословског факултета у центру града за које је влада РС из линије аустријског кредита обезбиједила више од три милиона марака.

-Овим објектима Фоча трајно рјешава статус оба факултета, а добија потпуно нови изглед. Око 2 000 студената добиће савремене услове за наставу, а ми очекујемо да ће ови објекти бити усељиви до краја године, јер слиједи фаза опремања-рекао је Машић и додао да је општине испунила све своје  обавезе према овим капиталним пројектима.

NOVA ZGRADA BGOSLOVSKOG FAKULTETA CENTAR 2

Један од приоритета актуелене власти је и обнова жељезног моста на Дрини, моста који је срушен приликом НАТО дејстава 1995. године и к једини је у РС који није обновљен. СО Фоча усвојила је на прошлом засједању Одлуку о планирању и обезбјеђењу средстава за финансирање обнове жељезног моста на ријеци Дрини којом је предвиђено да се уз постојећа средства од 700 000 марака, 600 хиљада обезбиједи од донатора или из општинског буџета у наредној години

-Влада РС за овај пројекат обезбиједила је 400 000 марака, ми смо из кредитних средстава издвојили 300 000. Оквирна цијена обнове моста је око три милиона марака, а одлуком је одређено да преосталих 1,7 милиона  финансира извођач радова, а да му се исплата овог дијела врши у периоду од пет година у 60 једнаких мјесечних рата, без камата, из редовних буџетских средстава-појаснио је Машић.

most kpz

Општина Фоча за кратко вријеме, уз помоћ Владе РС, постала је велико градилиште на подручју Горњег Подриња. Пројекат обнове водовода за који је јуче потписала уговор са извођачем радова највећи је у посљедњих педесет година у овој локалној заједници, која ће до краја године стамбено збринути десет породица из борачке категорије.

ugvoor vodovod

Од почетка грађевинске сезоне у Фочи је асфалтирано више главних градских улица. Асфалт ће до краја године добити петнасетак мањих градских улица, а биће санирани и сеоски путеви.

-Ових дана кренуло је асфалтирање пута према споменику у Хоџићима у Јошаници у дужини од 1,8 км. Средства је обезбиједило Министарство пољопривреде РС. Након тога још пет улица у граду добиће нови асфалт-навео је Машић.

RADA NJEGOSEVA MOST

Он је додао да је Фоча ушла у велики пројекат енергетске ефикасности, који реализује Влада РС из кредитних средстава Свјетске банке, а у оквиру којег ће Универзитетска болница у Фочи добити нови систем гријања, нову фасаду и кров.

-Тај пројекат је вриједан више од два милиона марака. Ускоро ћемо кроз друге пројектне активности мијењати и кров на згради Музеја. Све у свему, имамо се чиме похвалити , јер се неке инвестиције већ квалитетно приводе крају, а остале ће бити завршене у предвиђеним роковима-истакао је Машић.

Поделите: