Search
Close this search box.

НАЧЕЛНИК МАШИЋ НА ОТВАРАЊУ ХЕ “МЕСИЋИ-НОВА” У РОГАТИЦИ

 

Начелник општине Фоча Радисав Машић присуствовао је данас у у Месићима код Рогатице званичном пуштању у рад новоизграђене Хидроелектрану “Месићи-Нова”,

Ријеч је о најсавременијој хидроелектрани проточно-деривационог типа у региону, чија је производња из обновљивог извора енергије и која ће моћи успјешно да ради наредних 70 година. Овај пројект вриједан је 10 милиона КМ.

Хидроелектрана “Месићи-Нова” има инсталисану снагу пет мегавата и пројектовану годишњу производњу 24 гигават-часа електричне енергије.

mesici 2

То је најсавременија хидроелектрана увезаних технолошких цјелина, са улазном грађевином и доводним тунелом протицајног профила 4,9 метара квадратних, који омогућава проток 12 метара кубних воде у секунди, цјевоводом под притиском и машинском зградом у којој се налазе три агрегата са “францис” турбинама вертикалног типа и припадајућом електро-машинском опремом.

Изградња овог објекта донијеће “Електродистрибуцији” са Пала годишњи приход већи од три милиона КМ, што је изузетан потенцијал за ново инвестирање и запошљавање.

mesici 4

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је заједно са директором “Електродистрибуције” Пале Љубомиром Мрдом, свечано пустио у рад ову хидроелектрану, поручио је да ће Влада РС током ове године наставити градњу неколико важних енергетских објеката, као што је систем `Горњи хоризонти`, завршетак Андрићграда, али и започети изградњу ТЕ Гацко и ријешити избор инвеститора за `Бук Бијелу`.

Поделите: