Search
Close this search box.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ И ХРАМА

Свечаном академијом у Градском позоришту у Фочи почело је обиљежавање крсне славе општине Фоча ихрама Светог Николе – Преноса моштију Светог Николе.

Славску честитку православним вјерницима и свештеницима Српске православне цркве упутио је начелник општине Радисав Машић:

-Једино у животу чега никада није много и превише јесте доброта и даровање другима. Свети отац Николај нас је уочио како је наше само оно што дарујемо другима, а крсна слава је увијек повод да једни другима дарујемо, увијек повод да се присјетимо оних који нису више са нама и да у име оних који ће нас наслиједити пресјечемо крсни колач , упалимо свијећу И поједемо живот. Крсна слава је један од врлих обичаја који је у српској традицији преживио бурна времена и који се задржао од најстаријих времена , кроз све вијекове, И славиће се ако Бог да на вијекове, нека нам је свима на срећу овај дан и свима срећна крсна слава-истакао је Машић.

Бесједу о Светом Николи говорио је протојереј-ставрофор Ненад Тупеша који је позвао вјернике да учествују у славској литургији и литији улицама Фоче.

-Некад заборавимо сам смисао литије и мислимо да је то украс, да мало прођемо са барјацима градом. Заборављамо њено исконско значење да она није ништа друго него ход свих нас који тежимо ка светости, ход ка Царству небеском, када свједочимо да је пут нас хришћана пут ка непролазној слави чему нас је подучавао и сам отац Николај-рекао је Тупеша.

Пјесму светог владике Николаја Велимировића о Светом Николају Мирликијском рецитовао је ученик Богословије Бобан Ковачевић , а програм свечане академије обогатили су хор фочанске Богословије, етно група КУД-а Фоча, као и ученици и професори Основне музичке школе.

Обиљежавање крсне славе наставља се служењем свете литургије од 9.00 часова у храму Светог Николе, а литија улицама Фоче кренуће испред цркве у 11.00 часова.

Полагање цвијећа на споменик погинулим борцима и цивилима из протеклог рата предвиђено је у 11.30 часова, а ломљење славског колача у згради општине у 12.00 часова.

Поделите: