Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ ФОЧА

Полагањем цвијећа на  спомен обиљежја из посљедња два рата и свечаном сједницом Скупштине општине Фоча, на којој су, традиционално, уручена признања заслужним појединцима и колективима, Фоча је обиљежила Дан општине-9. мај.

Од општинских признања, ове године су на свечаној сједници уручене новчане награде од 500 КМ члану Спасилачког клуба „Волф“ Јелени Симовић, секретару Борачке организације Фоча Зорану Ђорему, кустосу фочанског музеја у пензији Драгици Ћурчић и истраживачу српске историје Петру Ашкраби. Осим појединаца награђени су и Омладински покрет Фоча и Удружење за помоћ дјеци И омладини са посебним потребама „Трачак наде“.

Јелена Симовић признање је добила за значајно испољену храброст у спасавању људи и имовине, као члан спасилачког клуба “Wолф”, нарочито у прошлогодишњим поплавама које су задесиле РС:

-Ова награда ми значи посебно што је од мог града, ово је једно велико признање јер ја Фочу волим, као и све људе у њој. Прошла година је била тешка за РС и цијелу БиХ, ја сам само радила оно што волим и што ме усрећује, а оно што мене покреће јесте првенствено подршка моје породице и мог тима који улаже у мене, шаље ме на обуке, праве ме снажном и чине да будем добра у ономе што радим. Највећи успјех и награда је када спасите један људски живот и тај осјећај се не може описати ријечима-рекла је Симовићева.

Драгица Ћурчић, кустос у пензији, награђена је за остварени рад и значајан допринос у развоју културе, као и  за очување тековина НОБ-а, чему је посветила цијели радни вијек.

-Много лијеп осјећај и управо ми је драго што сам на Дан побједе над фашизмом добила ову награду, зато што је цио мој радни вијек прошао у пропагирању борбе против фашизма, а посљедња постављена изложба у мом радном вијеку је” Битка на Сутјесци”-истакла је Ћурчићева.

Награда је уручена Зорану Ђорему за остварени рад и значајан допринос у многим хуманитарним и добротворним акцијама. Као организациони секретар у БО Фоча, Ђорем је заједно са руководством ове организације успио да омасови чланство, тако да општинска БО данас броји близу 5 000 чланова. Уложио је велики напор у изградњи Спомен-собе, Централног споменика породица погинулих бораца и спомен обиљежја масовних погибија. Петар Ашкраба награђен је за значајно остварене резултате у области образовања и културе, Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Трачак наде” за значајан допринос у пружању помоћи овој категорији, а Омладински покрет Фоча награду је добио за значајан допринос и подршку хуманитарним акцијама у разним областима живота у Фочи.

Дан општине била је прилика и да се подсјети шта је у Фочи урађено у претходном периоду, као и који су нови пројекти и планови пред актуелном влашћу. Начелник општине Радисав Машић истакао је да се на подручју општине Фоча реализује више инвестиција ентитеских и државних нивоа власти, а као најзначајније је навео градњу стамбених објеката за борачку популацију и расељена лица, изградњу објеката за лица која се налазе у алтернативном смјештају и наставак градње студентског дома и адаптације нове зграде Православног Богословског факултета.

-У овој години почеће реализација пројекта обнове водовода, завршетак обнове моста на Дрини који је срушен у НАТО бомбардовању, простор и објекте бившег магцина Ливаде, који су нам пренесени у трајно власништво,  искористићемо за пословну зону, а објекат термоелектране за топлофикацију града. Ту је и градња мини хидроцентрала, као и завршетак истраживања налазишта руде бакра, цинка и олова у Челебићима и почетак експлоатације. Успјешно реализован пројекат прекограничне сарадње са општином Плужине у Црној Гори охрабрује наша очекивања да ћемо сличне ефекте имати и у пројекту прекограничне сарадње са Србијом, који је ових дана отворен и у коме ћемо учествовати-навео је Машић..

Свечаној сједници, присуствовали су министар породице, омладине и спорта  Републике Српске Јасмина Давидовић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, замјеник амбасадора Бугарске у БиХ Николај Колев. Међу многобројним гостима и  делегације сусједних општина и побратимских општина и градова из Србије и Црне Горе са којима је најављен наставак вишеструке сарадње.

Град Крагујевац и општина Фоча већ 40 година његују побратимске односе, а у наредном периоду интензивираће сарадњу у области привреде и туризма, рекао је Далибор Јекић, члан градског вијећа за привреду града Крагујевца:

-Договорили смо да конкретизујемо нашу сарадњу у области привреде, трудићемо се да сва наша позитивна искуства из ове области пренесемо на Фочу, договарали смо да се направе Дани Фоче у граду Крагујевцу, како би Фоча представила све своје туристичке потенцијале нашим грађанима-истакао је Јекић

Поводом Дана општине Фоча на адресу општине стигле су бројне честитке, између осталог од предсједника РС Милорада Додика, предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, министрице управе и локалне самоуправе РС Лејле Решић, а искрене честитке стигле су и из града Ужица, општине Горажде и многих других.

Програм обиљежавања Дана општине  употпунили су својим наступима Анђела Ђерић, студенткиња Музичке академије у Источном Сарајеву и дјечији ансамбл КУД-а Фоча.

Поделите: