Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “ОФАНЗИВНИ ГОРЊОДРИЊСКИ ФРОНТ”

Књига “Офанзивни горњодрински фронт” аутора Предрага Остојића, историчара из Рудог у којој је аутор  приказао дио војних операција српско-црногорских снага, на простору Горње Дрине, у периоду август-септембар 1914. године, промовисана је у галерији фочанског Музеја Стара Херцеговина.

Остојић је истакао да су офанзивна операција и отпор на овим просторима, допринијели побједи Церске битке.

-Поента књиге је да горњодринско ратиште представи у правом свјетлу, јер се почетак Првог свјетског рата углавном везује за акције у Србији, док о овом подручју није пуно говорено ни писано. У овој књизи сам доказао да је велики допринос величанственој побједи у Церској бици, која се дешавала од 16. до 20. августа 1914. године, имао управо отпор овдје на Дрини, од Челебића, Фоче, Чајнича, Рудог и Вишеграда даље према Ужицу-истакао је је Остојић.

Он је додао да је на прикупљању података за ову књигу радио око годину дана.

-Податке сам прикупљао у Војно-историјском архиву у Бограду, у ужичком архиву, као и у Државном архиву Црне Горе, као и бројне податке које сам сам скупљао годинама-додао је Остојић..
Књига “Офанзивни горњодрински фронт” промовисана је у организацији Српске централне библиотеке “Просвјета”, у оквиру Мајских дана културе.

Поделите: