Search
Close this search box.

УНДП И ОПШТИНА ОБЕЗБИЈЕДИЛИ ПЛАСТЕНИКЕ ЗА СЕДАМНАЕСТ КОРИСНИКА

Седамнаест повратничких и расељених породица на подручју општине Фоча путем УНДП-ов донаторског пројекта добиле су  31 пластеник за производњу поврћа, вриједних  200 000 марака. Четрнаест корисника потписало је уговоре о испоруци два пластеника, док су три корисника потписали уговорe о испоруци једног пластеника од 100 метaра квадратних .

У новоподигнутим пластеницима од априла ће се узгајати сезонско поврће, парадајз, паприка, коришони, али и аронија. Први приноси очекују се мјесец дана касније.

Савјетник за пословни развој УНДП-а Нежла Адилагић каже да је ријеч о увезаној производњи, јер је пољопривредницима обезбијеђен откуп који ће вршити Задруга `Дрина` из Устиколине.

-Тако да корисници имају одржив модел, који ће, надамо се, остати и након завршетка пројекта. Бесповратна помоћ је у виду пластеника, са системом за наводњавање, а корисници ће добити и пакет прихране и заштите за два турнуса производње, фолију и анализу земљишта. Садни материјал обезбјеђује откупљивач, а произвођачи га плаћају кроз откуп-рекла је Адилагићева.

Она је додала да ће се у наредном периоду пројектне активности наставити кроз савјетодавне услуге.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Фоча Игор Ћурчић рекао је да је учешће општине у овом пројекту од 10 до 20 одсто.

-Урађено је испитивање земљишта и сви произвођачи испуњавају тражене услове. Уколико производња буде ишла како треба, корисници који су добили по два пластеника имаће солидна примања- рекао је Ћурчић.

Емил Месбур из Фоче нада се да ће пластеници омогућити егзистенцију његовој четворочланој

породици.

-Очекујем добре приносе паприке, парадајза и корнишона, као и ароније-оптимистичан је Месбур.

 Заради се нада и Миломир Марковић из села Градац код Фоче.

-Добио сам два пластеника, пратићу њихов програм и мислим да ће бити користи-каже Марковић.

Пројекат финасира Европска комисија у сарадњи са УНХЦР-ом, а проводи га УНДП у десет општина широм Босне и Херцеговине.

Поделите: