Search
Close this search box.

Фоча и Плужине квалитетно искористили средства ИПА фондова

Захваљујући ИПА пројекту прекограничне сарадње коју су протекле двије године заједно спровеле општина Фоча и Плужине, у партнерству са локалним туристичким организацијама, унапријеђен је погранични туризам између ове двије локалне заједнице, као и бројне друге области попут пољопривреде, руралног развоја, екологије и заштите животне средине. Вриједност пројекта је 360 000 евра које су двије општине кроз различите заједничке активности равномјерно распоредиле.

Координатор пројекта испред општине Фоча Раденка Срндовић рекла је да су кроз пројекат у општини Фоча спроведене броје активности у туристичком сегменту, међу којима су едукација у области рафтинга, обуке и лиценцирање скипера, као и финални дио израде интегрисане Стратегије руралног развоја општине Фоче и Плужине, документа који ће дати одговор и рјешења за многе проблеме и недостатке у сеоским подручјима у општини Фоча.

-Стратегија мора да буде обојена и туризмом, а пројекти који ће из ње произаћи јесу производња здраве хране, приближавање потрошачу и организована продаја домаћих производа на туристичким дестинацијама и објектима. Сигурно је то простор НП „Сутјеска“ који је пребогат, затим Челебићи, Заваит и неке друге локације попут Миљевине-рекла је Срндовићева, на завршној конференцији за медије прекограничног пројекта, одржане у Фочи.

Једна од најважнијих новина коју ће општина Фоча добити кроз овај пројекат јесте туристички инфо центар у самом центру града са свом пратећом опремом и сувенирницом.

– Туристи ће моћи на једном мјесту да добију све информације о комплетној туристичкој понуди, биће изложени и сувенири, а интерактивни излог омогућиће двадесетчетворочасовни приступ информацијама-рекла је Љепосава Ђајић, директор ТО општине Фоча.

Са друге стране у општина Плужине задовољни су пројектом кроз који су значајно унаприједили туристичку понуду и инфраструктуру и већ изградили сувенирницу и друге туристичке објекте.

-Међу најзначајнијим стварима коју смо урадили јесте постављање бесплатног вајрлеса, затим аутобуска стајалишта на правцу Никшић-Фоча, изградња видиковца. Стратегија руралног развоја и за нас је битан сегмент, а значајно смо подигли и еколошку свијест у нашој локалној заједници-рекао је Слободан Делић, координатор пројекта испред општине Плужине.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је нагласио да се сарадња са Плужинама наставља.

-Трајна вриједност пројекта је да ће сарадња бити настављена провођењем стратегије руралног развоја ове двије општине, које је потребно да усвоје локалне скупштине-рекао је Машић.

Предсједник Скупштине општине Плужине Милутин Цицмил је истакао да је овим пројектом обновљена сарадња двије сусједне општинепосебно када је ријеч о коришћењу и заштити заједничких природних ресурса.

-Ми смо двије општине које на малом простору имамо што многи у Европи немају. Имамо Тару- најдубљи кањон у Европи и други у свијету, имамо националне паркове Дурмитор, који је заштићен Унеском, и Сутјеску са прашумом Перућицом-истакао је Цицмил и додаода је посебан захтјев Европске уније заштита и очување овако разноликог биодиверзитета.

Са конференције је поручено да ће обје локалне заједнице и даље наставити да користе средства ИПА фондова, јер за то посједују капацитете, што се и показало кроз овај пројекат прекограничне сарадње. Раније су у склопу прекограничног пројекта „Одрживи развој општина Фоча и Плужине“, конференције одржане у Плужинама, Сарајеву и Подгорици.

Поделите: