Search
Close this search box.

ТРИ РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ ДОБИЛЕ КРОВ НАД ГЛАВОМ

Хуманитарна организација Хилсферк Аустрија предала је на коришћење новоизграђени локални водовод у фочанској Мјесној заједници Козја Лука и три реконструисана стамбена објекта за повратнике и расељена лица на подручју општине Фоча, чија је укупна вриједност 90.000 КМ.

Пројектом  „Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса VII Дејтонског мировног споразума“, који финансирају УНХЦР и ЕУ, седамдесетшестогодишњој Борки Вуковић,  која је након рата живјела у алтернативном смјештају, а затим код сина, реконструисана је кућа у Козјој Луци.

Нову кућу добио је и Сулејман Борчак у селу Шуљци, а повратник Фатима Ризвановић реконструисани стан у Фочи.

-Пресрећна сам, у своју кућу се враћам на прољеће и једва чекам да обрађујем своју земљу-рекла је Борка Вуковић.

Општина Фоча обезбиједила је грађевинске дозволе и сву потребну документацију.

-Јако смо задовољни овом врстом пројекта-истакла је Бранка Саламадија, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча.

На нови водовод у Козјој Луци биће прикључено шест стамбених објеката. Пројектну документацију за водовод урадила је општина Фоча, а радове су изводили радници предузећа „Извор“.

Технички руководилац у „Извору“ Милан Грујичић, каже да су услови за рад били тешки због лошег времена, али да је сада обезбијеђена вода за ова домаћинства.

-Направљена је каптажа, резервоар, водовод до кућа и сабирни шахт на којем су прикључци за све куће-рекао је Грујичић.

Пројекат „Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса VII Дејтонског мировног споразума“, чија је вриједност осам милиона марака, траје три године и проводи се у десет општина Босне и Херцеговине.

Руководилац пројекта испред организације Хилфсверк Аустрија Азема Авдушиновић рекла је да ће се и у наредне двије године наставити активности у општини Фоча. Раније ове године, проведен је дио пројекта економске одрживости за 25 корисника, од којих је 14 добило грантове за самозапошљавање.

 

Поделите: