Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА “АГРЕСИЈА НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ 24. МАРТ -10. ЈУН 1999” ОТВОРЕНА У ФОЧИ

Изложба “Агресија на СР Југославију 24. март – 10. јун 1999”, на којој су на 35 паноа са фотографијама и докуменатима приказане све окрутности које бомбардовање носи са собом, отворена је у МузејуСтара Херцеговина у Фочи.

Настала је поводом 15 година од НАТО агресије, у фочанском Музеју постављена је захваљујући сарадњи ове установе са београдским Музејом жртава геноцида, а њени аутори су виши кустос београдског Музеја Ненад Антонијевић и вршилац дужности директора овог музеја Вељко Ђурић Мишина.

Изложба не приказује само НАТО агресију над Србијом, него су аутори покушали да прикажу континуитет бомбардовања српског народа у 20. вијеку.

-Подсјетили смо јавност да је 1914 и 1915. године српски народ био бомбардован од стране Германа, 1941. такође од стране германа, 1944, од стране англо-американаца, американци су предводили бомбардовање РС 1994. године, републике Српске крајине 1995. и на крају 1999. Агресију на СРЈ. Фотографије порушених мостова, стамбених објеката, болница, ТВ торњева, изгорјелих возова, уништених пруга и путева, приказују сву окрутност тих бомбардовања-рекао је Бојан Ђокић, кустос историчар Музеја из Београда и додао да је циљ изложбе сачувати сјећања на српска страдања.

Бранка Драгичевић, директор Музеја Стара Херцеговина подсјетила је да се у Фочи ове године обиљежава један вијек од почетка Првог свјетског рата, а да је изложба наставак обиљежвања, али и прилика да се и сами Фочаци подсјете НАТО бомбардовања њиховог града 1995.године.

 -У септембру смо одали почаст Фочацима страдалим у Првом свјетском рату и промовисали књигу `Адресар мртвих Фочана` Миленка Тодовића, чији је суиздавач управо Музеј жртва геноцида из Београда.Наши грађани се могу присјетити  када су 1995. године у НАТО бомбардовању рушени мостови, тв репетитори и војни објекти нашег града-рекла је Драгичевићева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да су у Другом свјетском рату за Србе посебно трагична била савезничка бомбардовања из 1944. године, а да је у НАТО бомбардовању 1999. године на Србију пало 22.000 тона различитог експлозива.

Поставка у фочанском Музеју Старе Херцеговине биће изложена до 26. децембра.

Поделите: