Search
Close this search box.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА ФОЧЕ УОЧИ ДАНА РЕПУБЛИКЕ

Радна верзија „Монографије погинулих бораца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату 1991-1995. године општине Фоча“је завршена, а промоција овог драгоцјеног издања планирана је за 8. јануар наредне године. Истакнуто је ово на састанку Издавачког одбора који је одржан у општини.

На више од три стотине страна наћи ће се  имена 646 фочанских Срба који су уградили животе у стварање РС. Издавач је општинска Борачка организација, а Монографија ће бити штампана у 800 примјерака.

-Сви саборци који су погинули биће поредани по датуму погибије, цивилне жртве ратакоје су страдале у нашим селима као што су Јабука, Јошаница, Папратна њива, биће описане и приказане када и како су се десиле. Углавном укупан број погинулих сабораца и цивилних жртава је 646, а јасно ће у Монографији бити приказане кроз фотографије-каже Милош Томовић, предсједник Издавачког одбора.

На изради Монографије радили су команданти и бројни стручни сарадници. Од 2005. године волонтерским радом прикупљали су податке о погинулим фочанским Србима. Монографија је 2007.године завршена и припремљена за штампу у електронској форми, али због недостатка средстава овај пројекат је стао. Ове године је из буџета општине за њено штампање издвојено 7 000 марака.

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је и уредник Монографије, каже да ово издање представља књигу задушницу, која ће се чувати и бити драгоцјена.

-Све породице палих бораца добиће бесплатне примјерке, као и бројне установе и организације-рекао је Машић.

Монографија погинулих бораца и цивила одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995 општине Фоча, чија промоција  је симболично заказана уочи прославе Дана Републике, биће регистрована у Народној и универзитетској библиотеци РС.

 

Поделите: