Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВЉЕНА РЕПЛИКА РУКОПИСА ДУШАНОВОГ ЗАКОНИКА

Фототипска реплика преписа Хиландарског и Атонског рукописа Законика цара Душана у издању братства манастира Хиландар и Српског православног удружења “Свети Сава” из Новог Сада представљена је у Центру за културу и информисање у Фочи.

Реплика се састоји из дрвене кутије, текста Законика укориченог у кожни повез и опточеног сребреним оковима и превода на савремени српски језик и пет свјетских језика – енглески, руски, њемачки, француски и грчки.

Послије вишегодишњег рада, чланови Српског православног удружења “Свети Сава” кажу да су направили фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског рукописа Законика цара Душана, који је сада комплетан.

-Бројни преписи Законика цара Душана, који су до сада пронађени, како од старије до млађе редакције, нису били комплетни и нису садржавали сваки од укупно 201 члана, колико је имао оригинални Душанов законик. Захваљујући Раковачком препису, који је десети по старини, то је учињено-каже Мишо Николовски, један од чланова Удружења.

Станко Родић, члан Удружења, који је направио идејно рјешење изгледа дрвене кутије, каже да је ово издање једно од најважнијих презента наше историје и културе што потврђују чињенице да се овај комплет већ налази у рукама моћних свјетских државника.

-Ја сам укључен од самог почетка, од почетне идеје, конструкције кутије, изгледа Законика. Ми смо доста истраживали и трудили се да ова варијанта буде најприближнија оригиналу. Хтјели смо да ово издање буде показатељ српске историје и знамо да се овај Законик данас налази у посједу Путина, Обаме, Штефана Филеа, а тридесет законика је и предсједник Томисалв Николић подијелио бројним званичнициима приликом обиљежавања 1 700 година од доношења Миланског едикта-каже Родић.

Српско православно удружење “Свети Сава” из Новог Сада основано је 1990.године, а од тада организује поклоничка путовања манстиру Хиландар. Од 2004. године, након пожара у хиландарском манастиру, волонтерским радом укључили су се у његову обнову и помагање.

-Ми организујемо радне групе које одлазе на Хиландар и помажу. Највећа акција била је сађење винограда, једног од највећих на Светој Гори који такође треба да помогне обнови и функционисању манастира. Средства за Хиландар се не издвајају у великој мјери, јер је за десет година обновљено око 40 одсто манастира. Зато је циљ и овог пројекта прикупити што више новца-каже Вишеслав Ранковић Петковић, члан Удружења.

У Удружењу очекују да ће се продајом фототипске реплике преписа Хиландарског и Атонског рукописа Законика цара Душана обезбиједити значајна средства која ће се утрошити за обнову манастира Хиландар.

Комплет реплике Душановог законика урађен је у 400 примјерака. Цијена једног комплета је 390 евра, а књига превода може се купити одвојено и кошта двадесет евра.  Сав приход од продаје намијењен је обнови манастира Хиландара.

Промоцију ове необичне и ријетке књиге у Фочи је организовао ОО СПКД “Просвјета”.

Поделите: