Search
Close this search box.

Креће друга фаза истраживања руде у Челебићима

Бањалучка компанија „Вестерн мајнинг“ наредних дана почећедругу фазу истраживачких радова на изналажењу руде олова, цинка, бакра и пратећих метала на подручју Челебића.

Само у другу фазу истраживачких радова у Челебићима ова компанија уложиће око 800 000 марака, а  планирано је да у истраживање укупно уложи око 14 милиона марака.

Машине су већ на терену, прокопавање приступног пута је завршено, а ископавање друге бушотине која ће се вршити на дубини од 100 до 300  метара, трајаће до средине наредне године.

Владимир Рудић, директор „Вестерн мајнинга“ рекао је да је прва фаза истраживачких радова недавно завршена , те да су њени резултати указали на рудни потенцијал овог подручја.

-У другој фази подразумијевају се истражна бушења, истражни раскопи, као и конкретно истраживање на предметним лоаклитетима везана за ове руде. Прва фаза је дала назнаке да се може наставити истраживање и да је подручје рудно потенцијално, али конкретније резулатате имаћемо након друге, евентуално треће фазе-каже Рудић.

Концесију за истраживање руде на подручју Челебића Вестерн мајнингу додијелила је Влада РС. Уговор о конецесији на период од три године ова бањалучка компанија закључила је прошле године са Министарством индустрије енергетике и рударства РС.

Уколико истраживање покаже да се на подручју Челебића налазе потребне количине руде, припремиће се нови уговор о њеној експлоатацији од чега ће велику корист имати првенствено локална заједница. Начелник општине Фоча Радисав Машић истиче да је ова инвестиција од вишеструког значаја за Фочу.

-За цијели овај крај и за нашу општину ово значи много јер када крене екслопатација то ће значити нова радна мјеста, поправку пута и враћање живота на овом подручју-рекао је Машић.

Поделите: