Search
Close this search box.

СТУДЕНТСКИ ДОМ СЕ ЗАВРШАВА, А У ЦЕНТРУ ГРАДА НИЧЕ НОВА ЗГРАДА ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА „СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ“

Након дугог ишчекивања ускоро креће друга фаза изградње Студентског дома и обновабивше зграде „Маглића“ за потребе Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи. Завршетак радова очекује се до почетка нове академске године.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија са представницима аустријске компаније потписао је у Бањалуци анекс уговора о модернизацији Универзитета у Источном Сарајеву, који се односи на завршетак ова два пројекта у Фочи.

За ове пројекте Влада РС је кроз кредитну линију са Владом Аустрије обезбиједила 2,3 милиона евра.

Овим ће коначно студентски дом капацитета око 350 мјеста бити завршен, а богослови ће добити нове просторије у центру Фоче које су им годинама биле пријеко потребне.

Сва прича о дому и новим просторијама Богословског факултета, кренула  је прије шест година, када је Влада РС, свјесна потребе побољшања квалитета образовања и студентског стандарда, за изградње студентског дома у Фочи и куповину бивше зграде Маглића за потребе Богословије  из Развојног програма обезбиједила три милиона марака. Прва фаза  радова на студентском дому је завршена прошле године, а онда је све стопирано због недостатка новца. Радови на адаптацији зграде Маглића у међувремену нису ни почињали, сем недавних припремних.

Док се чекало одобрење новца између двије владе, испаштали су студенти  који годинама немају адекватан студентски смјештај, а који је један од услова акредитације високошколских установа у РС. Сада задовољни и једва чекају почетак радова.

-Ми са нестрпљењем чекамо завршетак дома јер у међувремену прексупо плаћамо приватни смјештај у Фочи. Осим тога, то ће и побољшати студентски стандард и поспијешити прилагођавање факултета болоњском процесу. Од огромног је значаја и за нас и за овај град и за све будуће генерације које ће овде студирати-каже Драган Шујић, предсједник Савеза студената Медицинског факултета у Фочи.

Иако су три године чекали да се обезбиједи новац за смјештај у нове просторије, повјерење у институције РС није изостајало на Богословском факултету.

-Драго нам је да је послије дугог процеса дошло до завршне фазе. Нама су нове просторије потреба јер коначно ћемо имати кабинете,адекватан наставни процес, своју зграду у центру града. Надамо се да ће све ићи грађевинским темпом, ако би на прољеће кренули радови, а нову школску годину дочекали у новим просторијама много би нам значило-рекаоје Дарко Ђого, декан Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је јавност у Фочи дуго чекала да крене реализација ова два пројекта. Разлог томе је, како каже, компликована процедура око добијања кредита.

-Процедура је била дуга, много тога је требало да се уради, али оно што је важно, када је у питању студнетски дом, јесте да су извођачи радова већ на терену, материјал за студентски дом је стигао, унутрашњи радови ће кренути. Када је ријеч о Богословији урадиће се онолико колико може у овом периоду, а све је у интересу да наредну академску годину и један и други објека дочекају спремни-рекао је Машић.

Поделите: