Search
Close this search box.

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ ВИШЕ ОД ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ РАСАДНИК ЗНАЊА И СВЕТИОНИК ОБРАЗОВАЊА

Свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима за стварање и дјеловање Медицински факултет у Фочи започео је обиљежавање 21 године рада ове високошкослке установе.

Фочански Медицински факултет са четири студијска програма, Медицина, Стоматологија, Специјална едукација и рехабилитација и Здравствена њега, израстао је у право расадник знања и инкубатор је новим генерацијама.

 За 21 годину факултет је уписало укупно 3.484 студената, а дипломе је стекло њих 710 на различитим одсјецима. Тренутно овај факултет студира око 1 500 студената.

-Нама је јако важно што смо покренули лабораторију за молекуларну генентику због екперименталних радова и писања научних радова, али и због докториских студија које планирамо да реализујемо од наредне академске године-рекао је Милан Кулић, декан Медицинског факултета у Фочи.

Плакете факултета додијељене се утемељивачу и првом ректору Универзитета у тадашњем Српском Сарајеву академику Војиславу Максимовићу, као и Вељку Марићу директору Универзитетске болнице у Фочи, професору и другом декану Медицинског факултета.

-У свим сегментима се види напредак факултета, како у опреми и инфраструктури, тако и у кадровској обезбијеђености, што је шанса да овај факултет постане још већи, са још студијских програма. Вријеме од 21 годину није мало, срећан сам јер овде нисмо само правили учионице и куповали опрему, већ овде видите један кампус у којем студенти имају све што имају у великим модерним градовима-рекао је Марић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да је Фоча постала препознатљива по Медицинском и Богословском факултету.

-Никада се не смију заборавити људи који су у тешким временима имали визију да покрену ове факултете-рекао је Машић.

На свечаној сједници прочитани су телеграми честитке предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића.

Обиљежавање 21 године Медицинског факултета наставља се промоцијом дипломираних студената у сали Градског позоришта, док ће у петак 17.октобра од 10 часова на  факултету бити одржан симпозијум „Герентологија данас“.

Поделите: