Search
Close this search box.

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ЦИВИЛИЗАЦИСЈКИ ИСКОРАК ЗА РС

Владика захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије Дабробосанске Григорије служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Саве у Фочи поводом обиљежавања двије деценије од оснивања Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки”.

Након литургије, епископ Глигорије одржао је предавање током којег је истакао да је Православни богословски факултет растао заједно са Републиком Српском и да представља једну од најважнијих духовних и културних осовина српског народа.

-То је духовни и интелектуални расадник, који тек треба да донесе добре плодове. Након 20 година, стоји као путоказ држави и овом граду, којем су факултети поново вратили живот-рекао је владика Григорије.

Говорећи о значају вјеронауке и учитељског позива уопште, владика Григорије је навео да је преношење знања само један дио образовања, док други и ништа мање важан представља васпитавање и подизање човјекове личности у психофизичком и духовном смислу.

 Епископ Григорије поручио је да није циљ од доброг ученика направити још бољег, већ од лошег ученика направити доброг.

-То је велики учитељ, који тако ради. И оно што је још битно, није добар ученик обавезно и добар човјек, као што ни лош ученик није обавезно лош човјек. То је јако важно за наш народ који је увијек имао црту образованости-рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Владика Григорије рекао је да је потребан велики напор да би добри људи и добри ученици дошли на позиције у друштву које заслужују.

-Често имате у нашем друштву систем некомпетенције и видите људе који немају капацитет за функцију коју обављају. Они сами нису тога свјесни, а около то сви увиђају. Тада настаје прави хаос. Или обрнуто, када човјек који може да испуњава велике ствари нема могућност да се испољи, што је, такође, велика штета и има огромне лоше посљедице по друштво-рекао је епископ Григорије.

Владика Григорије истакао је да је јако важно што су декан и већи број професора Богословског факултета некада били студенти управо овог факултета и што данас живе у Фочи.

Богословски факултет почео је са радом 14. октобра 1994. године, на хришћански празник Покров Пресвете Богородице, а стасавао је заједно са РС чије су је институције и основале. На факултету тренутно знање стичу око 500 студената на три студијска програма и циклуса студија из бројних земаља у окружењу и Европе.

Декан Факултета Дарко Ђого рекао је да је ова високошколска установа прошла дуг и напоран пут за 20 година.

-Треба још много тога да урадимо, много се радујемо најављеном смјештању факултета у нове просторије, а тек трба да дамо правеплодове и да покажемо нашу суштину, мисију и визију-рекао је Ђого.

Влада РС за потребе Богословског факултета купила је зграду дирекције Маглића и обећала њену адаптацију која би коштала око 1,5  милиона КМ, али радови још нису почели, јер се чека завршетак процедуре обезбијеђивања новца из кредитне линије Владе Аустрије и процедуре јавних набавки у БиХ. Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија потврдио је да се убрзо очекује званичан почетак радова.

-На тај начин ћемо створити претпоставке да сва средства од 10 милиона евра кредитних средстава буду на располагању нама, односно да од тих средстава 2,4 милиона евра иду овде у Фочу за завршетак студентског дома и Правсолавног Богословског факултета, а 5,3 милиона за набавку опреме факултета Универзитета у Источном Сарајеву-рекао је Мутабџија који је у Фочи посјетио и Медицински факултет.

Начелник општине Фоча рекао је да ће општина наставити да помаже факултете у Фочи.

-Факултети у Фочи означили су почетак другачијег живота у нашој општини, ми смо се одуховили, обожили. За све ове године улагали смо много у факултете што ћемо и наставити-рекао је Машић.

Поделите: