Search
Close this search box.

Сет машина за прераду воћа за 16 пољопривредника из Фоче и Устиколине

Шеснаест пољопривредника из општине Фоча и општине Фоча-Устиколина добили су сет машина за прераду воћа и поврћа у вриједности од 17 хиљада марака помоћу којих ће значајно унаприједити пољопривредну производњу.

Сетови машина који се састоје од дробилице воћа, уређаја за цијеђење и за флаширање подијељене су у оквиру друге фазе пројекта  „Рука руци“ који Америчка амбасада проводи заједно са општинама Фоча и Фоча-Устиколина преко Удружења за помоћ и развој „Хајде“ с циљеммеђуентитетскогповезивања иунапријеђења пољопривредне  производње и прераде воћа.

Пољопривредници задовољни добијениммашинама.

-Веома сам задовољан , ја узгајам јабуке и шљиве, таман ће ми ово добро доћи да правим џем, ракију-каже пољопривредник Недељко Матовић из Јошанице код Фоче.

Његов суграђанин Миладин Костовић каже да ће машине користити како њему, тако и његовима комшијама у селу Главица.

-Користићу за прављење сока, цијеђење воћа, а и за ракију ће бити. Позајмљиваћу и у комшилуку јер нисмо имали у селу ниједну ни дробилицу ни жеђку, тако да ће нам добро свима доћи да уанприједимо пољопривредну производњу-каже Костовић.

Пољопривредник Един Ченгић из МЗ Цвилин општине Фоча-Устиколина каже да ће добијене машине користити за прераду крушке и јабука које узгаја.

-Моћи ће се користити у за прављење ракије и прерађевина од шљива, а углавном за прављење јабуковог сирћета, пекмеза-каже Ченгић.

Миленко Владичић, шеф Одсјека за пољопривреду Општине Фоча каже да ће ова донација пољопривредницима у Фочи много значити.

-Општина Фоча је кроз овај пројекат добила 15 донација, ових данашњих осам комплет сетова и још седам донација мање вриједности. Ово је јако је корисно и за општину и за наше произвођаче, јер ће наши људи могу да производе сокове, џемове, сирупе и бројне друге производе на чему смо искрено захвални донаторима-рекао је Владичић.

Санија Ибишевић, координатор пројекта „Рука руци“ каже да су пољопривредници из двије општине раније прошли едукацију, а након тога добили сетове машина за прераду воћа како би стечено знање и примјенили и уанприједили своју производњу.

-Да им буде лакше да производе сокове и друге прерађевине од воћа и да то не раде механички као раније-каже Ибишевићева.

Она је додала да је укупна вриједност пројекта „Рука руци“ 27 600 долара, те да у њему учествују општине Фоча и Фоча-Устиколина са по 2 000 марака.

-У пројекат је укупно укључено 30 пољопривредника које су општине препоручиле. Они су похађали едукативне скупове, сада је дио њих добио и машине-појаснила је Ибишевићева.

Поделите: