Search
Close this search box.

ПОМЕН СТРАДАЛИМ РОДОЉУБИМА

На локалитету Црна стијена, на десној обали ријеке Дрине између КПЗ и Болнице, данас је служен помен-парастос за 19 срба челебићког краја које су, 2 септембра 1914. године стријељале аустроугарске власти. То је први пут да се одаје помен невиним жртвама, међу којима је најмлађа жртва Симо Бодирога имао 22, а најстарији Глигор Јоловић 86 година.
Четири дана касније на Шуковцу су стријељана 52 србина са подручја Челебића, Мештревца и Заваита. Посмртни остаци стријељаних на Црној стијени и Шуковцу сахрањени су у заједничкој гробници на брду Шиште гдје је ових дана обновљено спомен обиљежје.
Страдања српског становништва од стране аустроугарских власти настављено је и касније. Само у једном дану, 14. септембра 1914. године у Фочи је убијено 126 срба, док је из фочанског среза у логоре одведено 58 српских домаћинстава са 356 чланова, међу којима је било 170 жена.
Ове злочине аустроугарске власти су настојале да, по сваку цијену сакрију, тако да су бројна документа уништена. У историјским документима је страдање срба челебићког краја документовано као први злочин геноцида у Европи.
На Црној стијени су, 2. септембра 1914. године стријељани: Арсенић Живко, Арсенић Тривун, Бодирога Вујица, Бодирога Милован, Бодирога Симо, Ђукић Јован, Ђукић Михаило, Јоловић Глигор, Јоловић Маринко, Јоловић Стјепан, Јоловић Тодор, Кунарац Ристо, Марковић Лука, Нешковић Видоје, Радовић Јанко, Радовић Марко, Радовић Митар, Тодовић Марко, Тодовић Митар.
Помен парастос за стријељане србе челебићког краја на Шуковцу биће служен у суботу, 6. септембра у 11 часова, на дан њиховог страдања.

Поделите: