Search
Close this search box.

У петак обиљежавање 71 године од Битке на Сутјесци

Обиљежавање 71 године од Битке на Сутјесци биће одржано у петак, 13. јуна на Тјентишту, закључено је на данашњем састанку предсједника Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимира Дуњића са начелником општине Фоча Радисавом Машићем.

Полагање вијенаца на централном спомен-обиљежју предвиђено је за 11.00 часова, обраћање званичника у 11.20, а културно-умјетнички програм почеће у 11.45 часова.  -“Имамо најаву да ће на обиљежавање ове значајне годишњице доћи око 300 учесника из Црне Горе, неколико аутобуса из Бањалуке и околине, те два аутобуса студената из Источног Сарајева. Циљ нам је да привучемо што више омладине која ће наслиједити и даље његовати традиције ослободилачких ратова и значајних историјских догађаја српског народа”- рекао је Дуњић.

Он је потврдио да је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске обезбијеђен ручак за све посјетиоце, а обавеза локалне заједнице као домаћина је да угости око 1.000 гостију и обезбиједи све услове да догађај протекне у најбољем реду. -“Поред тога, организоваћемо и бесплатан аутобуски превоз за све грађане из Фоче који желе да присуствују овом значајном догађају”- рекао је начелник Машић.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива, која је трајала од 15. маја до 15. јуна 1943.године, је назив који је у југословенској историографији одомаћен за операцију њемачких трупа “Шварц”.  У овој офанзиви погинуло је 7.356 бораца, као и партизански командант Сава Ковачевић.

Поделите: