Search
Close this search box.

Свечана академија поводом крсне славе општине

У Центру за културу и информисање, поводом красне славе храма Светог Николе и општине Фоча Преноса моштију Светог Николе, одржана је Свечана академија.

Поздравни говор одржао је начелник општине Радисав Машић који је истакао да грађани Фоче ових дана учествују у хуманитарним акцијама како би помогли становништву које је угрожено поплавама. – “Фочаци су отворили своја срца и показали оно што су увијек били, да су људи племените душе. Међу првима су на поплављена подручја отишли наши спасиоци и рафтери, одакле су се вратили свијетла образа”, рекао је Машић.

Он је подсјетио да су грађани Фоче прикупили велику помоћ за угрожено становништво и да то и даље чине.

Бесједу о Светом Николу одржао је декан Православног богословског факултета у Фочи јереј Дарко Ђого, који је рекао да Светог Николу и српски народ веже етика која проповиједа да живјети значи носити бремена других, на шта нас подсјећају управо ови дани великих поплава. Он је нагласио да су ови дани показали да је у српском народу “остало зрно светониколајевско”.

Он је нагласио да је Свети Никола чинио, управо ово што и Фочаци ових дана раде. “Он је сазнавао коме је шта и када потребно, а нарочито је, каже житије, водио рачуна о сиромашним момцима и дјевојкама, како би им омогућио да заснују своју породицу и нештедимице им је давао, знајући да није он тај који дарује, него Господ”, истакао је Ђого, те додао да “када га будемо прослављали имаћемо шта да му принесемо и са часним образом да га дочекамо”.

У програму свечане академије учествовали су хор и рецитатори Богословије Светог Петра Дабробосанског, Етно група КУД-а Фоча, ученици Основне музичке школе и музички састав “Еудијатес трио” из Источног Сарајева.

Поделите: