Search
Close this search box.

УСАГЛАСИТИ ЗАХТЈЕВЕ И ПОТРЕБЕ КОРИСНИКА СА ПРЕДЛОЖЕНИМ НАЦРТОМ БУЏЕТА

Буџетски корисници и невладине организације општине Фоча задовољни су представљеним Нацртом буџета за наредну годину, иако су захтјеви и потребе појединих установа и организација далеко већи и потребнији, оцијењено је на јавној расправи о овом документу. Главни захтјеви буџетских корисника односили су се на набавку новог санитетског возила за Дом здравља, те за раздвајање грантова за Борачку организацију, Удружење РВИ и Организацију породица погинулих.

Начелник општинског Одјељења за финансије Мирјана Давидовић рекла је да су евидентирани сви захтјеви и да ће бити пренесени онима који о томе одлучују.

-У овом моменту постоји само једно санитетско возило које опслужује фочански Дом здравља, Болницу и Ново Горажде, читаву регију и оно не може задовољити све потребе. То је од виталног значаја, јер је здравље најбитније, посебно када су минуте и секунде у питању- рекла је Давидовићева.

Нацртом буџета је предвиђен заједнички грант од 100.000 КМ за борачке организације, за разлику од ранијих година када су грантови тим организацијама били раздвојени.

Представници Борачке и Организације породица погинулих бораца и цивила,  те Удружења ратних војних инвалида тражили су да буде задржан досадашњи систем финасирања.

javna-rasprava-2

Давидовићева је рекла да је дошло до великих промјена у закону, када је ријеч о начину финансирања борачких организација.

-Морамо да поштујемо законске токове и нову методологију управљања грантовима, који нас везују за такав приступ. Најбитније је да је општина имала слуха и да су та средства за борачке организације остала на истом нивоу, имаће исти прилив средстава, само што ће бити другачије евидентирана- објаснила је Давидовићева.

Она је додала да је ово уједно била и завршна јавна расправа, те да утрошак средстава по мјесним заједницама није предмет јавне расправе нацрта буџета, јер ће бити саставни дио општинских програма које раде стручне службе општинских одјељења.

Према предложеном нацрту, буџетски оквир за 2017. годину је 12 110 000 КМ, а коначан приједлог буџета пред одборницима би требало да се нађе крајем овог мјесеца.

Поделите: